
رشد جنین در هفته ششم بارداری و توصیههایی برای هفته ششم بارداری
هفته ششم بارداری
زمانی که به هفته ششم بارداری خود وارد میشوید، در واقع به نقطه عطف نیمه راه از سه ماهه اول بارداری رسیدهاید و ۵ هفته دیگر به پایان سه ماهه اول بارداری باقی مانده است. بهتر است در این زمان از بارداری، خلق و خوی خود را کنترل کرده و سعی کنید بر حالات روحیتان مسلط شوید. درست است که تغییرات هورمونی در هفته ششم بارداری بسیار زیاد است، اما باید خودتان را کنترل کید تا دوران بارداری خوبی داشته باشید.
در هفته ششم بارداری به این موضوع فکر کنید که شما تنها مادر بارداری نیستید که دچار نوسانات خلقی شدهاید، هزاران مادر باردار در سراسر جهان وجود دارند که این مشکل را دارند، بهتر است با علائم بارداری کنار بیایید.
تستهای ضروری برای هفته ششم بارداری
بعد از مراجعه به پزشک و مطمئن شدن از باردار بودنتان، پزشک به شما توصیه میکند که اولین تستهای ضروری بارداری را انجام دهید:
• آزمایش خون
• آزمون عامل Rh (عامل رزوس (Rh) یک صفت ارثی است که به یک پروتئین خاص بر روی سطح سلولهای قرمز خون اطلاق میشود.)
• آزمون کمبود آهن
• آزمون پاپ اسمیر
• بررسی منطقه لگن شما
تست برای جلوگیری از عفونت مجاری ادراری
• آزمایش ادرار برای بررسی گلوک، گلبولهای قرمز و سفید، عفونتهای باکتریایی و پروتئین
علائم و وضعیت زن باردار در هفته ششم بارداری
در هفته ششم بارداری هنوز تغییرات قابل ملاحظهای در بدن مادر باردار دیده نمیشود، اما تغییرات هورمونی مرتبط با بارداری باعث تغییر عملکرد اندام شما از جمله رحم و مثانه میشود. زن باردار ممکن است تا هفته ششم بارداری تا ۵ کیلوگرم چاق شود و یا به خاطر بیماری صبحگاهی و حالت تهوع کاهش وزن داشته باشد؛ هر دو اتفاقات طبیعی هستند و شما نباید نگران آن باشید.
رحم شما شروع به رشد میکند تا بتواند نوزاد و جفت را در خود جای دهد. در ادامه مطلب بهجزئیات برخی از علائم هفته ششم بارداری میپردازیم:
تکرر ادرار در هفته ششم بارداری
حجم خون مادر در طول حاملگی او گسترش مییابد، در نتیجه کلیهها جریان خون بیشتری دریافت میکنند و علاوه بر آن خون با سرعت بیشتری جریان مییابد. افزایش حجم و میزان جریان خون به عملکرد بهتر رحم کمک میکند و همچنین تغذیه لازم برای رشد کودک را فراهم میکند؛ اما متأسفانه این باعث تولید ادرار بیشتر و تکرر ادرار میشود.
افزایش ادرار یکی از مهمترین علائم دوران بارداری است که ممکن است شما را اذیت کنید، زیرا ممکن است در طول شب نیز نیاز به تخلیه ادرار داشته باشید. هفته ششم بارداری زمان شروع تکرر ادرار است، بنابراین بهتر است رابطه خود را با دستشویی رفتن خوب کنید، زیرا از این به بعد و با پیشرفت بارداری زمان زیادی را در آنجا سپری میکنید.
احساس سرگیجه یا غش کردن در هفته ششم بارداری
در دوران بارداری، مادر باردار مستعد واکنش واگال هست که این واکنش عصبی، رگهای خونی را گشاد کرده و فشار خون شما را کاهش میدهد.
گاهی اوقات سیستم قلبی عروقی و عصبی با تغییرات فشار خون مقابله نمیکند. فشار خون پایین باعث کاهش خون رسانی به مغز مادر باردار میشود که این اتفاق ممکن است موجب احساس سرگیجه، غش یا احساس خستگی ناگهانی شود.
تشدید نوسانات خلقی در هفته ششم بارداری
شاید از شنیدن این موضوع که شدیدترین نوسانات خلقی در سه ماهه اول بارداری دیده میشود، شما را شوکه کند. با شروع بارداری و همچنین در هفته ششم بارداری ممکن است یک لحظه شاد و لحظهای دیگر غمگین باشید، این حالت روحی به خاطر تغییرات هورمونی شما در دوران بارداری است. این احساسات در دوران بارداری بسیار شایع است و بهتر است با مشاوره با یک روانشناس احساسات خود را کنترل کنید.
حالت تهوع و بیماری صبحگاهی شایعترین علامت هفته ششم بارداری
هنگامی که شما در هفته ششم بارداری هستید، احتمالاً بیماری صبحگاهی شناخته شدهترین و یکی از بدترین علائمی است که حضور آن را خیلی زود احساس میکنید. شما باید احساس تهوع صبحگاهی خود را به خوبی بشناسید و برای استفراغ به دستشویی بروید.
اگرچه علت اصلی بیماری صبحگاهی شناخته شده نیست، اما احتمالاً تغییرات هورمونی مسئول این تغییرات در زن باردار است. احتمالاً بیماری صبحگاهی در تمام دوران سه ماهه اول بارداری همراه شما است و بعد از سه ماهه اول مشکل شما به مرور زمان کمتر میشود. زنانی که احساس تهوع صبحگاهی دارند، نسبت به برخی بوها، حتی بوی گل هم واکنش نشان میدهند.
رشد جنین در هفته ششم بارداری
• در هفته ششم بارداری، تغییرات و رشد قابل مشاهدهای در کودک شما دیده میشود. در سونوگرافی رشد عمدهای در گوش، دهان و بینی جنین دیده میشود و چشمها و سوراخهای بینی نیز در هفته ششم بارداری، تشکیل میشوند که در سونوگرافی با نقاط سیاه نشان داده میشوند.
• بازوها و پاهای کودک شما مانند ریشههایی هستند که از بدن خارج میشوند. ضربان قلب نوزاد در هفته ششم بارداری حدود ۱۰۰-۱۶۰ ضربان در دقیقه (دو برابر سریعتر از انسان) است.
• خون در بدن کودک حال گردش است و ریهها، رودهها، کبد و پانکراس در هفته ششم بارداری
تشکیل میشوند. کودک شما در هفته ششم بارداری تقریباً ۶ میلی متر طول دارد و به اندازه لوبیا یاعدس است.
• در هفته ششم بارداری، نوزاد شما قادر به انجام اولین حرکت خود است، اگر چه این حرکات بیش از حد ملایم است و توسط مادر حس نمیشود.
توصیههایی برای هفته ششم بارداری
در هفته ششم بارداری اقدامات احتیاطی بیشتری را انجام داده، مراقب سلامتی خود باشید و از شرایطی که شما را بیمار میکند، اجتناب نمایید. اقدامات و توصیههای ضروری برای هفته ششم بارداری عبارتند از:
• از بلند کردن اشیاء سنگین در دوران بارداری اجتناب نمایید، این کار حتی در هفته ششم بارداری که اوایل دوران بارداری است، میتواند برای شما خطرناک باشد.
• در این لحظه هیچ چیز مهمتر از ایمنی کودک شما نیست. هرگز با مواد شوینده حاوی فنیل مانند وایتکس (سفید کننده) کار نکنید تا سلامت جنین شما به خطر نیفتد.
• تغذیه سالم در سه ماهه اول بارداری مهمترین رکن برای سلامت شما و جنین است، حتماً قبل از خوردن سبزیجات، آنها را بشویید و غذاهایتان را به خوبی بپزید.
• برای جبران کمبود مواد مغذی که در اثر تهوع و استفراغ در شما به وجود میآید، باید مقدار زیادی آب و مواد مغذی بخورید. به یاد داشته باشید مصرف مکملهای معدنی در دوران بارداری نمیتوانند جایگزین مواد غذایی سالم و مغذی باشند.
• بهتر است در هفته ششم بارداری، خودتان را در خانه حبس نکنید و برای تغییر روحیات خود و غلبه بر تهوع صبحگاهیتان برای قدم زدن و تفریح به بیرون بروید.
• از همین هفته ششم بارداری خودتان را عادت دهید که وعدههای غذاییتان کوچک اما مکرر باشد، اما یکدفعه وعده غذایی سنگینی نخورید. این به شما کمک میکند تا به اندازه کافی بخورید و حالت تهوع شما کمتر شود، زیرا اگر معدهتان خالی باشد، احساس تهوع بیشتری خواهید کرد.
• در هفته ششم بارداری به مصرف مولتی ویتامینها از قبیل اسید فولیک ادامه دهید زیرا اگر در دوران بارداری این مکملها را مصرف نکنید، خطر نقایص لوله عصبی مغز و ستون فقرات در کودک شما افزایش مییابد.