23 هفته بارداری

وضعیت مادر در هفته بیست و سوم بارداری و تغییرات جنین

هفته بیست و سوم بارداری

ورود شما را به هفته بیست و سوم بارداری تبریک می‌گوییم. پیوند بین شما و جنین داخل رحمتان روز به روز قویتر میشود و احساس شگفت انگیز مادری بیش از پیش در شما شکل گرفته است. در آغاز راه هرگز تصورش را هم نمی‌کردید که چنین حسی درونتان شکل بگیرد و فرزند درون شکمتان تا این حد برای شما اهمیت پیدا کند. حتی اگر در ابتدا ذرهای برای بچه دار شدن تردید داشته‌اید، اکنون برای دیدن فرزندتان لحظه‌شماری می‌کنید.

شما هم مانند دیگر مادران دلتان می‌خواهد از کودک در حال رشد خود به خوبی محافظت کنید و بهترین شرایط را برای او فراهم کنید. این وظیفه شما از اولین روی که متوجه بارداریتان شدهاید، آغاز شده است و در هفته بیست و سوم بارداری بیشتر فکرتان را درگیر خواهد کرد؛ بنابراین با این مقاله همراه ما باشید تا وضعیت مادر و جنین در ماه ششم بارداری و به طور ویژه در هفته ۱۵ بارداری را بخوانید.

 

وضعیت مادر در هفته بیست و سوم بارداری

دوران بارداری برای همه مادران تجارب یکسانی نخواهد داشت؛ زیرا هر فردی ممکن است علائم و نشانه‌های متفاوتی را تجربه کند و تغییرات بدن هر فرد با دیگری فرق خواهد داشت؛ بنابراین هیچگاه نسخه دیگران را برای خود نپیچید و تنها طبق نظر پزشک خود عمل کنید.

بیشترین تغییر بدن مادر، تغییری است که در ظاهر بدن خود احساس می‌کند. به دلیل رشد روزانه جنین که در این روزها و در هفته بیست و سوم بارداری سرعت بیشتری پیدا می‌کند، شکم مادر روز به روز بزرگتر می‌شود. تا این هفته وزن مادر به طور میانگین حدود ۷-۵  کیلوگرم افزایش می‌یابد.

علاوه بر تغییرات ظاهری مادر، اتفاقات مهم دیگری هم در بدن مادر اتفاق میافتد که عبارتند از:

 

رشد رحم مادر در هفته بیست و سوم بارداری

با ورود مادر به هفته بیست و سوم بارداری، رحم تا حدی بزرگ شده است که شکم حدود ۴ سانتیمتر بالا می‌آید. به علت اینکه بخش زیرین رحم مادر روی مثانه قرار گرفته است، با بزرگ شدن رحم فشار وارد بر مثانه افزایش می‌یابد. این اتفاق باعث چکه کردن ادرار می‌شود. نگران نباشید و هرگز خجالت نکشید زیرا این اتفاقات برای مادران باردار کاملاً طبیعی است.

نسبت به نشت مایعات حساس باشید؛ زیرا مایع آمنیوتیک یک مایع بی‌بو است و گاهی نشت می‌کند. اگر نشت مایعات از شما برای مدت طولانی ادامه پیدا کرد به پزشک مراجعه کنید.

 

تغییر حجم خون مادر در هفته بیست و سوم بارداری

در هفته بیست و سوم بارداری ممکن است دفعات بیشتری به سرویس بهداشتی مراجعه کنید. علت این تکرر ادرار شما افزایش حجم خون در بخشهای پایین بدنتان می‌باشد. به طور کلی افزایش حجم خون در بدن مادران مادر می‌تواند باعث افزایش میزان ادرار و افزایش ترشحات واژینال شود؛ بنابراین در صورت نشت مایعات از بدن خود نگران نشوید. در صورتی که خون در ادرار زنان دیده شود و یا در قسمت پایین شکم خود احساس درد و ناراحتی کنند، لازم است حتماً به پزشک مراجعه کنند.

 

رویا بافی

رؤیا بافی مادران در هفته بیست و سوم بارداری

آیا شما هم با ورود به هفته بیست و سوم بارداری بیشتر رؤیابافی می‌کنید؟ نگران نباشید؛ این بخشی از تغییرات بامزه و تقریباً متداول سه ماهه دوم بارداری محسوب می‌شود. اکثر مادران باردار در این هفته از بارداری دچار نگرانی و رؤیاهایی عجیب و غریب در مورد نوزاد خود می‌شوند. معمولاً در این هفته مادر موضوعات روزمره را در رویای خود نیز میبیند.

یافته‌ها نشان می‌دهد که علت این رؤیابافی‌های مادر در هفته بیست و سوم بارداری فعالیت بیش از حد بخشی از مغز مادر که مرتبط با رؤیابافی است، می‌باشد. سعی کنید از کنار این رؤیا به عنوان یک اتفاق فانتزی عبور کنید و خیلی آن را تفسیر نکنید و به چیزی ربط ندهید. آنها قرار نیست نشاندهنده حقیقت خاصی باشند.

 

ناراحتی‌های اعصاب مادر در هفته بیست و سوم بارداری

نگرانی‌های مادران تمامی ندارد! خصوصاً در هفته بیست و سوم بارداری افکاری به سراغ مادر می‌آید که ممکن است اعصاب او را به هم بریزد. با شروع بارداری و رشد جنین داخل رحم شما، بخشهای مختلف بدن مادر دستخوش تغییر میشود که اعصاب نیز از این قاعده مستثنا نیست.

شما مسلماً در دوران حاملگی خود با تغییرات روحی، احساسی، هورمونی، ارتباطی و فیزیکی مختلفی مواجه خواهید بود. این اتفاق ساده‌ای نیست که وجود فردی جدید که در وجودتان در حال شکل‌گیری است، به سرعت بپذیرید و باید برای کلیه تغییرات ایجادشده زمان قائل شوید.

  مشکلات عصبی مادر باردار طبیعی هستند؛ فقط کافی است در این مواقع نفس عمیق بکشید و استراحت  کنید. این دوره نیز سپری خواهد شد.

احساس درد در ناحیه دنده‌های مادر در هفته بیست و سوم بارداری

مطمئناً شما کودک دلبندتان را به خاطر ضرباتی که به دنده‌های شما وارد می‌کند سرزنش نخواهید کرد! اما این واقعیت است که با حرکت و رشد کودک در فضای شکم شما، کودک ضرباتی به دنده‌ها وارد خواهد کرد و دنده‌ها را تحت فشار قرار میدهد. به همین دلیل گه‌گاه ممکن است دچار درد شکمی شوید.

  • اگر آرام و خونسرد باشید، مدیریت این وضعیت آسانتر است.
  • کمی آب بخورید و مدتی استراحت کنید تا از این فاز عبور کنید.
  • شما همچنین می‌توانید روی تخت خود دراز

بکشید و بخش پایینی بدن خود را بالا نگه دارید تا خطر ابتلا به زایمان زودرس کاهش یابد.

اگر مشکل همچنان ادامه داشت، حتماً به پزشک مراجعه کنید. ممکن است برای حفظ حاملگی خود به کمک پزشکتان نیاز داشته باشید.

درد دنده

تغییرات فیزیکی مادر در هفته بیست و سوم بارداری در یک نگاه

علاوه بر تغییرات فوق، یکسری علائم شایعی که ممکن است در هفته ۲۳ بارداری با آنها مواجه شوید در ادامه آمده است:

  • برآمدگی شکم شما به حدی است که حتی افراد غریبه هم متوجه بارداری شما می‌شوند.
  • با توجه به احتباس آب، ممکن است پاها و دستهای شما متورم شوند.
  • دچار تکرر ادرار خواهید شد.
  • اشتهای شما افزایش خواهد یافت.
  • پوستتان در این دوران شبیه قبل از بارداری نخواهد بود.
  • تغییراتی قابل مشاهده در ناخن‌ها و موهای شما ایجاد می‌گردد.
  • دچار نوسانات احساسی و خلقی می‌شوید.
  • ممکن است دچار نوعی احساس گیجی شوید و مغزتان به خوبی به نیازهای شما پاسخ ندهد.
  • داشتن احساس سوزن سوزن شدن در کف دستان.
  • درد و بیحسی در دست و پا.
  • یبوست
  • رفلکس اسید معده به مری
  • سردرد
  • خونریزی از لثه
  • شما ممکن است دچار انقباض براکستون هیکس (Braxton Hicks ) شوید که معمولاً با درد زایمان اشتباه گرفته میشود.
  • خونریزی از بینی
  • ترشحات واژن

 

 

تغییرات جنین در هفته بیست و سوم بارداری

جنین دلبند شما در هفته بیست و سوم بارداری بسیار روی صدا حساس است. او حتی می‌تواند سروصدای شکم مادر و ضربان قلب او، صحبت‌ها و دیگر صداهای پیرامونش را به خوبی بشنود.

قدرت شنوایی او رشد بسیاری کرده است و بسیار حساس شده است.

البته نیازی نیست که صدای تلویزیون را کم کنید یا مخلوط کن را روشن نکنید! این صداها آسیبی به کودک شما نخواهند رساند. در مقابل باعث می‌شوند که کودک دلبندتان با صداهای مختلف آشنا شود و بعد از تولد نسبت به آنها دچار وحشت نشود.

در اینجا به برخی از تغییرات شایع کودک در هفته بیست و سوم بارداری اشاره شده است:

سیستم وستیبولار مغزی (vestibular system of brain) که حرکت را تشخیص می‌دهد، شروع به فعالیت می‌کند. بنابراین در این زمان کودک میتواند حرکت شما را احساس کند. بنابراین سعی کنید از حرکات شدید و ناگهانی خودداری کنید.

  • در هفته بیست و سوم بارداری کودک شما آماده است تا به محض تولد، هوای تازه را وارد ریه‌های خود کند.

 ریه‌های آنها در حال حاضر تکامل بیشتر ی پیدا کرده است. مادهای به نام سورفکتانت توسط ریه‌ها   تولید شده است که به ریه‌ها در باز و بسته شدن بهتر کمک می‌کند. درواقع سورفکتانت مانع از چسبیدن ریه و باز نشدن آن میشود.

  • در این هفته، جنین مایع آمنیوتیک را می‌بلعد و از طریق ادرار دفع میکند. اما برای مدفوع کردن باید تا بعد از تولد منتظر بماند! مایع آمنیوتیک ۷-۶ بار در روز، خود را پاکسازی می‌کند. بنابراین نگران چیزی که وارد دهان کودکتان می‌شود نباشید.
  • چشمها و دندانهای کودک در هفته ۲۳ بارداری تکامل بیشتری پیدا می‌کنند.
  • شاید برایتان جالب باشد که بدانید در این هفته پستانهای کوچکی در کودک ایجاد می‌شود.
  • در این هفته نوزاد قرمزرنگ دیده میشود زیرا رگها و عروق خونی او از زیر پوستش نمایان هستند.
  • او به زودی وزن بیشتری اضافه می‌کند به طوری که ظرف چهار هفته آینده وزنش ۴ برابر می‌شود.
  • پوست شلی که بدن کودک را پوشانده است به زودی با لایه‌های چربی که زیرش شکل می‌گیرند قوام بیشتری پیدا خواهد کرد.
  • همه اندامهای داخلی بدن کودک تکامل بیشتری پیدا کرده‌اند.

او در این هفته تقریباً شباهت به یک نوزاد تازه متولد شده دارد اما بسیار کوچکتر از آن است. اگر به هر دلیل نوزاد در این هفته به دنیا بیاید،۳۵-۲۳ درصد احتمال دارد که با مراقبتهای پزشکی صحیح زنده بماند. با بالا رفتن هفته‌های بارداری شانس بقای جنین در صورت زایمان زودرس افزایش می‌یابد؛ به طوری که در صورت زایمان زودرس در هفته‌های ۲۷-۲۶ تا ۹۰ درصد شانس زنده ماندن جنین وجود دارد.

 

اندازه جنین

اندازه جنین در هفته بیست و سوم بارداری

در حال حاضر مجبوریم با میوه‌ها اندازه فرزندتان را برای شما شبیه سازی کنیم. در هفته ۲۳ بارداری جنین شما به اندازه یک انبه متوسط است.

قد کودک شما در هفته بیست و سوم بارداری از سر تا نوک انگشتان، حدود ۲۸ سانتیمتر است. وزن جنین در

این هفته نیز د ر حدود ۵۰۰ گرم میباشد. در ادامه رشد کودک با سرعت بیشتری ادامه پیدا خواهد کرد.

نکات مراقبت از مادر در هفته بیست و سوم بارداری

معمولاً زنان باردار در طول بارداری دچار فراموشی و گیجی‌های مختصر می‌شوند. اما هرگز نباید در مراقبت از فرزند خود دچار فراموشی شوید و کمکاری کنید؛ بنابراین اصول مراقبت از مادر و جنین در ماه ششم بارداری و خصوصاً هفته ۲۳ بارداری را بیاموزید و به دقت به کار ببرید. هر نکته‌ای هرچند کوچک، اهمیت زیادی در این دوران خواهد داشت.